Auguszt Olga

Cukrászmester

A Konzervatív Értékrend Platform Tükör-Képek című portréfilmsorozatában mesélt Auguszt Olga családjáról, és az Auguszt cukrászda régre nyúló történetéről. Az Auguszt család cukrászüzletei 1870 óta állnak az édességszeretők rendelkezésére, és a 150 év alatt összegyűlt tudás, és tradíció biztosítja a minőséget.

A család felvidékről származik, még a Monarchia idején indult útnak Auguszt Elek, aki először Balassagyarmaton volt cukrász, később pedig Budapesten telepedett le, és házasodott meg, Budán, a Tabánban nyitotta meg első saját üzletét. Auguszt Elek azonban korán meghalt, és felesége, Strebek Erzsébet özvegyen, három gyermek édesanyjaként vezette az üzletet, amíg a gyerekek fel nem nőttek, és át nem vették a cukrászdát.

Auguszt E. József eredendően szobrász szeretett volna lenni, és ezt cukrászmestersége mellett meg is valósította, alkotásai közül Szent László király legendáját megjelenítő cukorszobor vált ismertté, ez utóbbival az 1896-os Ezredéves Országos Kiállításon is részt vett. A szobor a Krisztina körúti üzletben, a pultba épített üvegvitrinben volt kiállítva, míg 1944-ben a budapesti bombázások során a cukrászdával együtt elpusztult.

A cukrászda kínálata követte az aktuális trendeket, és folyamatosan bővült, alakult, és mindez a mai napig így van. Auguszt Olga, a portréfilm szereplője, aki szintén a cukrász mesterséget választotta, elmeséli, hogyan született az E80 nevezetű torta, amelyet testvérével édesapjuk, Auguszt Elemér 80. születésnapjára készítettek, és a mai napig emblematikus tortája az Auguszt cukrászdának, és több fővárosi cukrászda is átvette azóta.

Auguszt Olga gyermekeinek, és unokáinak is gyakran hangsúlyozza, hogy a család által fontosnak tartott értékeket magánéletükben is képviseljék, hiszen nagy múltú, és tekintélyű családi hagyománnyal rendelkeznek. Az üzleti kultúrájukban is nagyon fontos a minőség, és a családias, barátságos légkör, a közvetlen kiszolgálás.

„Nincs itt semmi varázslat. minden reggel 6-kor felkel egy Auguszt, bemegy az üzletbe, elkezd pogácsát sütni vagy fagylaltot csinálni, kinyitja az üzletet, és ez így megy 150 éve.”

A család minden generációjának életének szerves részét képezi a cukrászat. A gyerekek és a szülők, nagyszülők is közösen dolgoznak az üzletekben, a felnövekvő generációk is szépen lassan beletanulnak a cukrászat művészetébe.

Az Auguszt család története inspiráló lehet mindannyiunk számára, hiszen minden háború, és viszontagság ellenére rendkívül sikeres cukrászüzleteket működtetnek a főváros több pontján, köszönhetően az értékekhez, és hagyományokhoz való ragaszkodásnak, amelyek 150 éve szakadatlanul minőségi, és barátságos kiszolgálást garantálnak.

A teljes beszélgetés itt érhető el:

Guba Dávid

Hozzászólások

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük